Nagrada za Igramiranje

image38

Briga za zajednicu

 Nagrada Briga za zajednicu Unije poslodavaca CG ove godine dodijeljena je i kompaniji ZZI d.o.o. Podgorica  za projekat IGRAMIRANJE, koji se radi u partnerstvu sa Arhimedom i NGO Parents/udruženje Roditelji


Radionice programiranja za djecu u programskom jeziku Scratch, od marta 2018. godine, pohađalo je više od 100 djece uzrasta od 7-12 godina! 


Ovim radionicama organizatori su pokazali da svaki pojedinac može na svoj način doprinijeti kvalitetu života u zajednici, i da je Igramiranje jedan od najljepših načina da se to učini. U protekloj godini zajedno smo obilježili Međunarodni Scratch dan, Porodica Fest, Dan djevojčica u programiranju i Otvorene dane nauke, u saradnji sa kompanijama Bild Studio, Cikom i Ministarstvom nauke Crne Gore


a nove avanture nas tek očekuju u 2019! 

Sjajna novost: SCRATCH 3.0. Je tu!

image39

Istražite nove mogućnosti

Od danas, 2.januara 2019. godine, imamo na raspolaganju novu verziju Scratch-a. Pozivamo vas da je istražite.  

Domaći zadatak sa Igramiranja na Danima nauke

image40

Naša virtualna učionica

Pozivamo polaznice i polaznike Igramiranja, odrzanog u okviru Dana nauke, da nastave sa stvaranjem svojih kreacija na Internet stranicama scratch.mit.edu. Mentori Igramiranja će, u našoj virtualnoj učionici, pratiti njihov rad. 


Obavezno pogledajte radove drugarica i drugova iz vaše virtualne ucionice. One radove koji vam se dopadaju, obavezno oznacite srcem ili zvjezdicom!


Ne štedite ni na dobronamjernim i konstruktivnim komentarima. Drugima oni puno znače!


Vaše radove pregledaće i djeca mentori koja su, na Igramiranju u okviru Dana nauke, odraslim asistentima i predavačima bila nevjerovatna podrška! Doprinjeli su tome da se spontano stvori odlična atmosfera idealna za igranje i programiranje. Zbog toga im se od srca zahvaljujemo i za njih pripremamo nove izazove!


Do narednog susreta, veliki pozdrav od tima Igramiranja!


image41

Dani nauke i desetine malih Scratch-era

Bilo je to...

U četvrtak, 10. oktobra u okviru Dana nauke održana je grupna radionica programiranja za djecu uzrasta od 8 do 12 godina u okviru projekta Igramiranje.me. Na dvočasovnoj radionici dogadjaja pod nazivom Dexox4Kids Montenegro: Igramiranje za djecu, prisustvovalo je 25 učenika iz podgoričkih škola, koje su predavači, iz kompanije ZZI i Udruženja Roditelji, uveli u svijet Scratch-a, svijet raznobojnih blokova za kodiranje, inspirativnih likova i pozornica - svijet programiranja.


Djeca su putem Scratch naloga, u virtualnoj učionici Igramiranja.me, uz pomoć vršnjačkih mentora, koji su ranije pohađali radionice, izradila svoju prvu animaciju i interaktivnu priču, pregledala radove vršnjaka iz virtualnog odjeljenja, učila kako da daju konstruktivne komentare, označavaju omiljene radove, prave remikse,...


Podršku su im pružili i sjajni volonteri, iskusni profesionalci, koji su nesebično posvijetili svoje vrijeme i pomogli da se radionica realizuje na najbolji moguć način. Rad se odvijao u modernim učionicama “Ljubišnja” i “Đalovića pećina” kompanije Čikom, tako da su i naši Scratch-eri bili podjeljeni u dvije grupe: “Planinari” i "Speleolozi”. Za svakog polaznika bio je obezbijeđen računar i lični mentor. Rad u učionicama je bio usklađen tako da su se sva djeca zajedno družila u predviđenoj pauzi.


Cilj ovakvih programa jeste da se djeci, na zanimljiv način, približi osnovni koncept programiranja, što će ih motivisati da kasnije sama stvaraju sopstvene kreacije, animacije, interaktivne priče, igrice…


Programiranje je nešto o čemu većina ne zna mnogo, pa ipak, nove tehnologije koje nastaju i mijenjaju se iz dana u dan jednostavno se nameću čovjeku. Posebno ukoliko ima djecu, jer za njih, programiranje je jezik, pismo, od slične važnosti kakve je ranije bila abeceda ili tablica množenja. Uz to, programersko razmišljanje i kodiranje podstiču kod djece razmišljanje o uzročno posljedičnim vezama i o tome kako da riješe odredjeni problem.


Programerski način razmišljanja omogućava djeci da ovladaju, danas najvažnijim misaonim vještinama, kognitivnim kompetencijama, koje će im biti neophodne za život i obrazovanje u 21. vijeku – fleksibilno problemsko razmišljanje. Upravo snalaženje u novim situacijama, uviđanje i kreativno rješavanje problema, danas su najtraženije ljudske vještine kada je u pitanju zapošljavanje u odraslom dobu. Znamo da prvih 5 najtraženijih zanimanja danas nije ni postojalo prije 15 godina i pitanje je koja će tek zanimanja biti potrebna u narednih 15, kada naša djeca budu birala svoj životni put.


Devoxx4kids timovi rade širom svijeta i organizuju događaje na kojima upravo djeca kroz igru mogu učiti, razvijati računarske igrice, programirati robote ili imati uvod u elektroniku,... a u cilju razvoja fleksibilnog problemskog razmišljanja, adekvtne edukacije djece, uključivanja većeg broja djevojčica u svijet programiranja i slično .


Sjajno smo se zabavili, učili, zajedno napravili prve kreacije, druzili se, podjelili pitka osvježenja i pojeli sve grickalice. Na kraju radionice, svim malim Scrach-erima su dodjeljene diplome Igramiranja. 


Hvala svima! Pozdrav do narednog susreta!


Tim Igramiranja

Posebno hvala

Posebno se zahvljujemo djeci mentorima, polaznicima ranijih radionicia Igramiranja, koja su nesebično podjelila svoje znanje, ideje, radoznalost sa svojim vršnjacima (po abecednom redu, bez ponavaljama imena): Aleksa, Balša, Boris, Viktor, Vedrana, Damjan, Darija, Eva, Zoja, Jovana, Masimo, Matija, Mirka, Nikola, Petar, Tamara, Tea, Sofija, Simeon. 


Hvala vam! Ponosni smo na vas! 

Code Week Montenegro

Besplatna programerska radionica za srednjoškolce

Code Week Montenegro, u saradnji sa Mtel Digitalnom Fabrikom, ISOC-om i Domenom, organizuje besplatnu programersku radionicu u okviru evropskog projekta Nedelja programiranja. Ova 12-časovna radionica će upoznati polaznike sa osnovama rada u C# i u Unity engine-u.

 Radionica će se održati u periodu od 23. oktobra do 26. novembra 2018. godine u prostorijama Mtel Digitalne Fabrike u Podgorici, a namijenjena je učenicima I, II, III i IV razreda srednje škole.

Programerska radionica održavaće se jednom nedeljno. Ukoliko broj polaznika bude veliki, predavanja će biti organizovana u dvije grupe, tako da će se prva grupa sastajati utorkom, a druga srijedom. Obje grupe sastajaće se u istom terminu od 18:00h do 20:00h.

Nastava će obuhvatati praktični rad na računaru, pa je potrebno da polaznici ponesu sa sobom laptop. 

Prijavljivanje

Prijave su otvorene do 17. oktobra 2017 a možete se prijaviti na: https://codeweek.me/srednjoskolci-prave-igre-besplatni-unity-kurs/ 

Igramiranje na Danima nauke

image42

Radionica programiranja u Scratch-u

 Ministarstvo nauke organizuje manifestaciju „Otvoreni dani nauke 2018.“, koja će se održati u periodu od 09. do 12. oktobra 2018. godine. 


Kao što je navedeno na internet stranicama Ministarstva nauke, ono podržava  "realizaciju promotivnog događaja u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija, s ciljem približavanja najnaprednijih tehnologija današnjice široj javnosti. Promovisanje informaciono-komunikacionih tehnologija, najnovijih dostignuća i mogućnosti njihove primjene u poslovnom, ali i u svakodnevnom životu, doprinosi efikasnijem korišćenju ovih tehnologija, kao i povećanju interesovanja mladih ljudi za izbor buduće profesije u ovoj oblasti. “


Od događaja se očekuje pruže uvid u aktuelni razvoj u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija (prije svega u oblasti softvera), na informativan, stručan, savremen, i zabavan način, interesantan široj javnosti, a naročito mladima. 


U skladu sa tim, u okviru Dana nauke, Igramiranje.me - Devoxx4Kids Montenegro, član porodice Devoxx4Kids, organizovće  prvi Devoxx4Kids događaj u Crnoj Gori:


Radionicu programiranja u Scratch-u, 

za djecu uzrasta od 9 do 12 godina


KADA: četvrtak, 11.oktobar 2018. Godine, od 18h do 20h 

GDJE: Čikom, Dalmatinska 78 

Igramiranje.me

Broj polaznika: 30


Djeca će, tokom demo časa, u programskom jeziku i okruženju Scratch, izrađivati animacije i igrice uz pomoć vršnjačkih mentora koji koji su ranije pohađali radionice kao i uz podršku starijih mentora Igramiranja. Cilj radionice je da se djeca zabave i druže, kao i da se djeci, na zanimljiv način, približi  osnovni koncept programiranja i obezbijede preduslovi za upoznavanje sa mogućnostima koje programiranje pruža i da se uz to djeca motivišu da sama stvaraju sopstvene kreacije (animacije, interaktivne price, igrice,…).


***

Igramiranje.me - Devoxx4Kids Montenegro event on Days of Science


The Ministry of Science of Montenegro is organizing a Days of Science manifestation from October 9 to 12 .

One of planned activities within the manifestation will be the first Devoxx4Kids event in Montenegro, organized by Igramiranje.me - Devoxx4Kids Montenegro, member of Devoxx4Kids family.

 

Coding for children workshop on the Scratch programming language, for children aged 9 to 12.

WHEN: Thursday, October 11, 2018  6pm to 8pm

WHERE: Čikom office, Dalmatinska 78

Number of participants: 30
 

Children will create animations and games using the Scratch with the help of peer mentors who have previously attended Igramiranje workshops and with the help of adult mentors, too.
 

The aim of the workshop is to have fun and to acquaint children with the basic concepts of computer programming in an interesting way, thus opening them to the possibilities of programming and motivating them to create their own animations, interactive stories, or games.

Igramiranje.me – Devoxx4Kids Montenegro event is organized with the support of The Parents Association and the ZZI company.
 

Space Power & Teaching Power partner of Igramiranje for this event: Čikom 

 For more information, please visit: 

https://igramiranje.me/novosti

https://igramiranje.me/devoxx4kids-zajednica

Igramiranje.me - Devoxx4Kids Montenegro

image43

Događaj se organizuje uz podršku udruženja Roditelji i firme ZZI.  

image44

 Igramiranje - Space Partner & Teaching Partner događaja: Čikom

Teaching Partner dogadjaja: Bildstudio.

Mapa Devox4Kids dogadjaja

image45

Mapa događaja

Pogledajte mapu Devoxx4Kids dogadjaja koji se organizuju širom svijeta. 

Prvi Devoxx4Kids Montenegro dogadjaj planiran je za 11. oktobar 2018. godine. 

image46
image47
image48

Igramiranje.me, član velike Devoxx4Kids porodice

Više o Devoxx4Kids zajednici

 

Sa ciljem da djeca koja pohađaju radionice Igramiranja budu dio velike, motivišuće, zajednice  koja uključuje djecu iz različitih zemalja cijelog svijeta, Igramiranje je postalo ćlan poznate i velike Devoxx4Kids porodice. 


Osnovni ciljevi i metodi Igramiranja su veoma srodni sa cijevima i metodama Devoxx4Kids zajednice. Vjerujemo da će rad u  okviru prepoznatljive Devoxx4Kids zajednice, razmjena ideja i iskustava,  pozitivno uticati na nas i motivisati djecu, polaznike Igramiranja, da proširuju svoje vidike, upoynaju se sa tehnološkim dostignućima, razmišljaju globalno i pripremaju  se za kvalitetnu saradnju i druženje sa djecom iz cijelog svijeta. Saznanje da njihovi vršnjaci uče slične stvari i razmišljaju o sličnim zadacima sigurno gradi mostove prema drugim sredinama.

Devoxx4Kids

  Tragajući za meterijalima na temu računarskog programiranja za djecu od 8 do 14 godina, a sa željom da se sopstvenoj djeci pokaže da je moguće uraditi nešto kreativnije sa kompjuterima od pukog gledanja YouTube videa ili postovanja komentara na Facebook-u, kao i da se cjelokupnoj zajednici prikaže kako je moguće  da djeca nauče JAVA-u, a da je pritom sve zabavno, zaista zabavno i pripremljeno na jeziku djeteta (bez obzira na to što taj jezik nije engleski) osnovana je Devoxx4Kids porodica.  

Ljetnje radionice programiranja

image49

Igramiranje tokom školskog raspusta

Tokom ljeta 2018. organizujemo radionice Igramiranja za djecu od 7 do 11 godina. Prijavite se i pridružite nam se na nekoj od narednih radionica na kojima ćemo se igrati i programirati.


igramiranjecg@gmail.com 

image50

Objavljena je beta verzija Scratch 3.0

Novine

 Neke od novina u beta verziji Scratch 3.0  su:
- Učitavanje postojećih projekata i rad sa njima u novom editoru.
- Israživanje novih zvukova, likova, pozadina iz novih biblioteka.
- Isprobavanje dodataka kojima su proširene mogućnosti stvaranja u Scratch-u.
- Kreiranje i pregledanje projekata na tabletu.
- Nova video uputstva

 

Saznajte više

Iako  je  dolazak 3.0 verzije Scratch-a najavljen za januar 2019. godine, već sada možemo isprobati njegovu beta verziju. 

Kratak video sa prikazom novina u Scratch 3.0

Proslava internacionalnog Dana Scratch-a

Proslava Dana Scratch-a, 12.maj

Proslava Dana Scratch-a, 12.maj

Proslava Dana Scratch-a, 12.maj

image51

12. maja 2018. godine, proslavićemo internacionalni dan Scratch-a u multimedijalnoj sali KIC-a Budo Tomović, od 11h do 13h.  

Više informacija o internacionalnoj proslavi Dana Scratch-a možete naći na Scratch Day stranicama.


Pripremna radionica, 5.maj

Proslava Dana Scratch-a, 12.maj

Proslava Dana Scratch-a, 12.maj

image52

5. maja 2018. godine, biće održane radionice na kojima ćemo se, zajedno sa polaznicima radionica, pripremati  za proslavu Dana Scratch-a. Pripremne radionice biće održane u sledećim terminima:

- 1B grupa: od 10:30h do 12:00h,

- 1A grupa: od  12:30h do 14:00h.
Selekcija radova

Proslava Dana Scratch-a, 12.maj

Selekcija radova

image53

U okviru proslave internacionalnog Dana Scratch-a, polaznici radionica programiranja za djecu - Igramiranje, prezentovaće svoje radove. Kako bi se blagovremeno uskladili i napravili selekciju radova, potrebno je da, najkasnije do 2.maja, polaznici radionica dostave podatke o izabranom radu/radovima putem mail-a igramiranjecg@gmail.com

Učešće na Igramiranja na PorodicaFest-u 2018

image54

PorodicaFest, subota, 12.maj 2018

U podgoričkom parku Kruševac, ispred Dvorca Petrovića, biće organizovan najveći porodični događaj u zemlji, drugi festival roditeljstva PorodicaFest.Igramiranje na PorodicaFest-u

Družićemo se i pokazati šta smo naučili. U okviru "Dešavanja u parku", od 13:30h do 15:30h, mali programeri, polaznici radionica Igramiranja će se zabavljati, družiti i prezentovati svoje radove.

Internacionalni Dan djevojčica u ICT-u

image55

 26.aprila 2018. godine je proslavljen internacionalni Dan djevojčica u ICT-u. 


Ponosni smo na naše programerke! Očekujemo da nam se pridruži još puno djevojčica!!!