NVO TINKER

image66

 Nevladino udruženje Tinker

Vasa Raičkovića 48-15, Podgorica, Crna Gora

kontakt@igramiranje.me

kontakt@stemtinker.me


image67

 PIB: 11051430

žiro račun: 520-34739-36 

Tinker IgramiranjE

image68

Mi mislimo da matematika i pisanje kompjuterskih programa mogu biti zabavni.  Takodje vjerujemo da osobe koje umeju stvoriti kompjuterski program mogu izvršiti i značajan uticaj na svoje okruženje i svijet. Svjedoci smo toga da su djeca veoma brojni korisnici kompjuterskih programa a da najčešće nisu svjesna toga da ih i ona sama mogu stvarati.


Iz tog razloga, naš osnovni cilj je da djeci, na zanimljiv način, približimo  nauku i  osnovne koncepte programiranja, da obezbjedeimo preduslove da se djeca upoznaju sa mogućnostima koje nauka i programiranje pružaju i da ih motivišemo da  razmišljaju, msštaju i sama stvaraju sopstvene kreacije (animacije, interaktivne price, igrice,…).


Upravo sa takvim ciljem stvoreni su brojni programski jezici, koji su prihvatjivi i prijemčivi svim uzrastima i svim profesijama. Time je ispunjen osnovni preudlsov za jednostavno upoznavanje sa svijetom programiranja već u ranim godinama, nakon što naučimo da čitamo. Pismenost u današnjem društvu podrazumjeva i sposobnost da se kodira kompjuterski program. Kada ljudi uče da programiraju, oni usvajaju važne pristupe korisne za rješavanje problema, uče kako da dizajniraju projekte, iskazuju ideje i razmjenjuju ih sa drugima. 


Naš veoma važan cilj je da u svet programiranja uključimo djevojčice i da utičemo na poboljšanje jednakost polova u ovoj oblasti


Diskriminacija nije dozvoljena. Igramiranje je namjenjeno za SVU djecu: dječake, djevojčice, siromašne, bogate, djecu sa posebnim potrebama (neophodna je podrška roditelja), itd.


Igramiranje se organizuje tako da je besplatno za djecu, polaznike radionica.


Troškovi Igramiranja pokrivaju se donacijama i saradnjom sa partnerima Igramiranja.

image69

Programirajući sa djecom, sa velikim zadovoljstvom primjećujemo da u svijet programiranja privlačimo i njihovu porodicu i prijatelje.


Programiranje je načn razmišljanja i može biti korisno u razvoju bilo koje karijere!


Igramiranje - programiranje kroz igru -  realizuje se kroz radionice različitih nivoa, takmičenja, prezentovanje radova, druženja, zajedničke proslave i druge aktivnosti.


Iskazujemo ogromno zadovoljstvo zbog postojanja pravnih i fizičkih lica u okruženju koje djele naše ciljeve i spreme su da posvjete dio svog dragocenog vremena i podjele svoje znanje i iskustvo sa našim nasljednicima, potencijalno budućim kolegama, a sada radoznalim bićima koja veoma lako i brzo upijaju nova znanja i vještine.


Nadamo se da ćemo kroz zajedničko Igramiranje učiniti dosta dobrih i korisnih djela, uvećati znanje, razvojati vrline i na taj način stvarati bolju budućnost za sve nas.


Pored navedenog osnovnog cilja, naši ciljevi su i:


· Upoznavanje sa osnovama programiranja i dalji razvoj ove vještine kroz igru.

· Motivisanje djece da stvaraju sopstvene kreacije (animacije, igrice, interaktivne priče, razne programe,...) koristeći programske jezike. 

· Socijalizacija djece, podsticanje druzenja, razmjene mišljenja i timskog rada. 

· Razvijanje koncentracije. 

· Razvijanje analitičnosti. 

· Primjena logickog razmišljanja.

· Razvijanje sposobnosti planiranja i realizovanja plana.

· Socijalizacija djece.

· Razvijanje tolerantnosti i međusobnog uvažavanja i razumjevanja kod djece.

· Motivisanost za davanje konstruktivnih ideja i komentara.

image70